Data- och tevespel för de yngre gardet

Det finns en uppsjö av olika spel som passar barn i alla åldrar. Många hittar du som nedladdningsbara appar som de kan spela på sina surfplattor. Även om du som förälder ska sätta gränser för barnens spelande visar forskning att bra spel kan göra att barnen lättare kan hantera olika situationer. Dessutom blir de duktigare på att handla snabbt. Som förälder bör du dock veta vilken typ av spel de spelar. Du måste också vara uppmärksam på att spelandet inte tar över i deras liv så att de blir beroende. Nedan kommer några exempel på bra spel för barn.

Spel från Filimundus

Filimundus ligger bakom flera spel som är bra för barn. Little Police till exempel är ett spel som gynnar logiskt tänkande och kreativitet. Barnet spelar rollen som en brottsutredande polis. Spelet börjar med ett inbrott i den lilla staden och här får polisen leta efter ledtrådar i ett rum. Barnet måste vrida och vända på olika möbler och detaljer i jakten på ledtrådarna. Med hjälp av ledtrådarna ska barnet sedan jämföra dem med de personer som är misstänkta. Det gäller att jämföra fotavtryck, hårfärg och märken efter vad tjuven har ätit. Sedan ska även den misstänktas hus letas igenom efter stöldgods. Detta spel passar barn från fyra till åtta års ålder.

Spel från Språkbussen

Språkbussen har tagit fram ett seriespel som heter Puffarna. I Puffarna 4 får barnen lära sig stava ord som handlar om känslor. Själva Puffarna är olika figurer som symbolisera olika känslor. En är glad, en annan är ledsen eller arg och så vidare. Spelet passar för barn i 6–7 år åldern och det fungerar faktiskt bäst att spela det tillsammans med föräldrarna som samtidigt kan prata om känslor med barnet.

Spel från Egmont Kärnan

Från Egmont Kärnan kommer ett spel som passar för barn 0–2 år. Detta är en pekboksapp med fyra böcker. Här hittar du färgglada bilder med ljudeffekter. Det är allt från babyansikten som uttrycker känslor, grävskopor, djur och mycket annat.

Spel för rörelse

Om du som förälder tycker att ditt barn rör sig för lite finns många olika dansspel som passar till olika typer av spelkonsoler. I de flesta av dansspelen går det ut på att barnet ska imitera rörelserna som visas på skärmen och detektorer mäter hur pass bra de lyckas.